7 solide redenen om de opleiding tot yogadocent te vermijden

Het onderricht is slechts een deel van een hele syllabus van wijsheid, aangezien het wonder van een yogalerarenopleiding betekent dat je diep in de rijke geschiedenis van deze eeuwenoude praktijk kunt duiken; je verdiepen in rituelen, meditatie, pranayama, de anatomie van het lichaam, yogafilosofie en je asana-beoefening. Je zult merken dat je dingen over yoga ontdekt die je nog nooit wist en elementen van jezelf ontdekt waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden. Deze trainingen bieden je zoveel meer dan alleen yogales geven. Ben je klaar?

Hoe yoga-nieuwsgierig ben jij?
Waar je ook bent op je eigen persoonlijke yogareis, als je deze blog leest, heb je misschien een roeping om in jezelf te investeren door middel van een yogadocentenopleiding. Hoogstwaarschijnlijk heb je de krachtige fysieke, mentale en spirituele voordelen van yoga ervaren en gebruik je de vele hulpmiddelen om je een weg door het leven te banen. Maar je wilt meer weten. Ben je geïnteresseerd in de adem? De betekenis van het leven? Geïntrigeerd door de oude yogafilosofieën? Benieuwd naar uitlijning, de anatomie van het lichaam en hoe wij met blessures kunnen werken? Wil je begrijpen waarom een yogabeoefening zowel op de mat als op de mat zo krachtig is?

Een yoga docentenopleiding helpt je deze antwoorden te vinden. Onder de steun en begeleiding van je docenten dompel je jezelf onder in een ontdekkingsreis door yoga, de wereld en jezelf; uiteindelijk leren leven in een overvloed aan vreugde, geluk en liefde.

Jouw persoonlijke praktijk
Afhankelijk van de yogastijl waar je meer over wilt leren, of zelfs les wilt geven, is het handig om een zelfverzekerde persoonlijke praktijk te hebben voordat je aan deze reis begint – maar belangrijker dan je niveau van yoga, is je liefde voor yoga gecombineerd met een oprechte interesse en onderzoeksniveau. Ondanks wat we op Instagram zien, zijn handstanden, pretzelachtige vormen en bikini-fit lichamen zeker geen voorwaarde voor het lesgeven of zelfs maar beoefenen van yoga. Helaas is de moderne yoga zo in beslag genomen door de externe voordelen van de beoefening dat de oude leringen verloren zijn gegaan. ‘Goed genoeg’ zijn in yoga gaat niet over hoe geavanceerd je asana-oefening is, maar hangt nauwer samen met hoe diep je savasana is, of je tijdens de les verbonden bent gebleven en hoe geweldig je bent als persoon buiten de mat. yoga Bovendien ben je hier om te leren..

Het is meer dan alleen asana.
Tijdens een yoga docentenopleiding zul je je uitgedaagd voelen terwijl je je lichaam beweegt, rekt en versterkt, maar waar het echt interessant wordt, is wanneer je begint te leren dat onze asana-oefening geen yoga is – het is slechts 1/8 ervan. Volgens Pantajali’s Acht Ledematen van Yoga is asana (je fysieke yogapraktijk) slechts één onderdeel van yoga. Niet iets waar je veel over hoort in de lessen, hé? De trainingen variëren in de diepgang van de yogafilosofie-leringen, maar ze moeten allemaal betrekking hebben op oude geschriften zoals Pantajali’s Acht Ledematen van Yoga en de Yoga Sutra’s. Deze teksten zorgen voor een diepere verbinding met yoga en bieden hulpmiddelen om door het yogaleven te navigeren als de weg naar geluk. Sommigen zeggen dat deze teksten de eerste zelfhulpboeken ooit waren!

Klaar om diep te graven?
Het schema, vooral bij een intensieve cursus, kan veeleisend zijn. Het zullen asana-oefeningen zijn, tot nadenken stemmende lezingen en diepgaande workshops over filosofie, pranayama, lesgeven, meditatie, Kirtan en anatomie – veel zitten en praten. Je begint niet alleen te leren wat je lichaam kan doen, maar ook wat je geest kan doen… en dit is waar de lessen echt beginnen. Wees voorbereid op confrontaties terwijl je in lange houdingen zit (duif!) en wanhopig probeert je geest te kalmeren; verwacht dat er dingen zullen gebeuren die je misschien hebt opgesloten; ervaar frustraties en kijk hoe je reageert; Leer lessen over jezelf waardoor je twijfels kunt krijgen over je waarden en het leven zoals je dat kent. Het zal elk deel van je leven ontrafelen – van je relatie met jezelf, je werk, tot wat je eet, je gemeenschap. Wees bereid om een lange oude blik in de spiegel te werpen.